Een penetration testing service – om jouw digitale weerbaarheid te verbeteren

Hackers wachten niet – en cyberaanvallen kunnen organisaties platleggen. Van gestolen bedrijfsgeheimen tot reputatieschade: de impact is vaak onomkeerbaar. Dit is jammer omdat een penetration testing service dit in vroeg stadium al had kunnen ontdekken.

Het is dan ook niet verrassend dat wetgeving zoals de AVG, NIS2 en de nieuwe Europese Cybersecuritywet strengere eisen stelt aan digitale weerbaarheid.

Bij een pentest (penetratietest) simuleert een echte cyberaanval op je digitale kroonjuwelen. Het resultaat? Je ontvangt een rapport met aanbevelingen om je beveiliging te versterken. Dit gebeurd middels een zogenoemde penetration testing service

Netwerk Pentest
Een netwerk pentest onderzoekt hoe goed je IT-infrastructuur bestand is tegen cyberaanvallen. Ethische hackers testen servers, routers en firewalls op kwetsbaarheden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Applicatie pentest
Applicaties zijn een geliefd doelwit van hackers. Web- en mobiele applicaties bevatten namelijk vaak verborgen plekken om data te stelen. Denk aan SQL-injecties, cross-site scripting (XSS) en authenticatieproblemen, die kunnen leiden tot datalekken, identiteitsdiefstal en volledige compromittering van je applicatie.

Code review
Een code review is een diepgaande analyse van de broncode om beveiligingsfouten te detecteren. Dit voorkomt dat kwetsbaarheden al bij de ontwikkeling in de software sluipen. Dit gebeurd meestal in een zogenoemde whitebox pentest.

White, Grey en Black Box Pentesting

  • White Box: Met volledige toegang onderzoekt de tester elk hoekje van je infrastructuur op verborgen risico’s;
  • Grey Box: Een test waarbij de pentester zich voordoet als een legitieme gebruiker met beperkte rechten en zoekt naar manieren om hogerop te komen ( lateral bewegen)
  • Black Box: De tester heeft geen informatie, zoals een echte hacker. Dit simuleert een realistisch beeld maar kost vaak meer tijd en geld

Conclusie
Een penetration testing service is geen overbodige luxe, maar een must voor elke organisatie. Het helpt je zwakke plekken op te sporen, wetgeving na te leven en hackers een stap voor te blijven. Regelmatig pentesten helpt jouw digitaal weerbaarder te blijven

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>