Wat is een vpn verbinding?
Inhoud:
Het internet valt niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij. Iedereen wil toegang tot het internet, en steeds meer mensen krijgen die ook. Door de grotere online vrijheid is er de laatste jaren echter ook meer risico ontstaan, waardoor de privacy van internetgebruikers niet altijd is wat die zou moeten zijn. Tegenwoordig wordt haast alles gedaan via het internet en hoewel dat een voordeel is, is het gevaar op schending van privacy ook groter.
Naast gewone internetverbindingen zijn er daarom ook zogenaamde VPN-verbindingen, die het gebruik van het internet veilig, anoniem en sneller maken. Op die manier wordt online surfen weer een privé bezigheid, en kunnen noch cybercriminelen, noch overheidsinstanties aan persoonlijke informatie van de gebruikers. Waarom een VPN-verbinding juist zo interessant is en wat er allemaal bij komt kijken, zijn twee vragen die een duidelijk antwoord behoeven.
Wat is een VPN precies?
Een VPN is eigenlijk een internetverbinding die gebruik maakt van een buitenlands IP-adres. Dit zorgt ervoor dat andere instanties en partijen niet kunnen achterhalen waar je je als internetgebruiker precies bevindt. Het gevolg? Anonimiteit, en dus meer privacy. VPN staat voor Virtual Private Network, en omvat precies wat de naam zelf zegt: een privé netwerk dat je kan gebruiken om anoniem te surfen, bestanden te downloaden of bijvoorbeeld series en films te kijken via Netflix.
De voordelen van een VPN
Een VPN is dus eigenlijk een manier om jezelf als internetgebruiker af te schermen van geo-lokalisatie. Elke geografische locatie heeft een IP-adres, aan de hand waarvan de overheid en andere partijen kunnen achterhalen vanwaar bepaalde online activiteiten worden uitgevoerd. Bij een VPN-verbinding is dit IP-adres echter anders, waardoor het lijkt alsof je in een ander land bent.
Afhankelijk van de VPN-aanbieder kan je kiezen tussen verschillende servers, in verschillende landen. Het gevolg is dat je, eenmaal je een nieuw IP-adres hebt, precies het internetaanbod en websites kan bekijken of bezoeken die in dat land zichtbaar zijn. Zo verschilt het aanbod films en series op Netflix van land tot land, met Amerika als koploper. Wil je dus de laatst uitgekomen Amerikaanse series en films zien via Netflix, dan kan dat door middel van een VPN-verbinding.
Verschillende aanbieders zoals geven je de mogelijkheid een snelle VPN-verbinding op te zetten met buitenlandse servers, zodat je meer vrijheid hebt qua programma’s, websites en andere content. Op die manier geniet je als internetgebruiker weer van meer privacy en anonimiteit!
Geo-blokkades omzeilen met een VPN
VPN-verbindingen zijn vooral bedoeld om zogenaamde geo-blokkades te omzeilen. Dit zijn beperkingen op het gebruik van het internet, die in bepaalde landen van toepassing zijn. Zo is het aanbod aan zichtbare websites in Amerika anders dan dat in Nederland.
Deze zogenaamde geo-blokkades worden opgezet door de overheid en de instanties die het land willen beschermen tegen bepaalde content. Niettemin is het belangrijk om als internetgebruiker te kunnen genieten van wat het internet te bieden heeft, alsook van de vrijheid die daarbij komt kijken. Dit kan met behulp van een VPN-verbinding, die deze geo-blokkades gaat omzeilen.
Hoe omzeilt een VPN-verbinding geo-restricties?
Geo-blokkades, ook wel geo-restricties genoemd, beperken het gebruik van het internet voor de bevolking van bepaalde landen. De mate waarin het internet minder of meer zichtbaar is voor de inwoners van een land, hangt eigenlijk volledig af van de regelgeving en wetten die de overheidsinstanties hanteren. Hoewel dit natuurlijk zijn nut heeft, is het een belemmerende factor voor heel wat internetgebruikers, die beschikbaarheid en openbaarheid van informatie erg hoog in het vaandel dragen.
Een VPN-verbinding kan dergelijke blokkades als het ware omzeilen, en wel door het IP-adres van de gebruiker in kwestie te veranderen. Welke websites en informatie op het internet beschikbaar zijn, hangt volledig af van je locatie als internetgebruiker. Deze locatie wordt bepaald door het IP-adres waarmee de verbinding wordt gemaakt. Een VPN-adres gaat het IP-adres veranderen, waardoor je je – weliswaar in de digitale zin – in een ander land bevindt. Het resultaat? Je hebt toegang tot het aanbod websites, Netflix-series en andere online informatie die normaal gezien enkel in dat land beschikbaar is.
De beste VPN-aanbieder kiezen
VPN-aanbieders zijn er genoeg, dat is zeker. Welke aanbieder je precies kiest hangt natuurlijk af van je vereisten, verwachtingen en persoonlijke situatie. De vele mogelijkheden maken het echter niet altijd eenvoudig om de beste kandidaat te vinden, en je houdt daarbij dan ook best rekening met ene aantal factoren. Een overzicht:
– De snelheid van de VPN-verbinding
Eerst en vooral is het belangrijk te onderzoeken hoe snel en stabiel de verbinding is via de VPN-server. Doorgaans is het zo dat duurdere VPN-aanbeiders sneller zijn, maar dat is lang niet altijd het geval.
– De prijs van de VPN-verbinding
Vervolgens is het natuurlijk ook belangrijk een VPN-aanbieder te kiezen die in je budget past. Hoe groter en bekender een VPN-aanbieder is, en in hoe meer landen deze aanbieder servers heeft staan, hoe duurder deze normaal gezien uitvalt. Er bestaan echter ook goedkopere opties die genoeg mogelijkheden en kwaliteit bieden, zeker als je vooral basisactiviteiten wil doen op het internet. Wil je bijvoorbeeld veel films streamen of grote bestanden downloaden, dan is het beter te kiezen voor een iets vermogendere aanbieder, of tenminste een abonnement dat je veel data geeft geeft.
– De beschikbare servers van de VPN-verbinding
Tenslotte is het van groot belang om te weten wat je precies met de VPN wil gaan doen. Wil je bijvoorbeeld specifieke content kunnen bekijken, die enkel in een bepaald land zichtbaar is, dan moet je natuurlijk kiezen voor een aanbieder die een server heeft staan in dat land. Veel mensen willen bijvoorbeeld een VPN-verbinding maken om de Amerikaanse Netflix te kunnen bekijken – en hebben dan ook een VPN-service nodig die dat mogelijk maakt.
Een VPN-verbinding biedt ongetwijfeld alleen maar voordelen voor de internetgebruiker die meer wil halen uit het internet, en dat volledig anoniem, snel én beveiligd wil doen.