Wat is een doos?

Een doos is een verpakkingsmateriaal dat veelal van karton gemaakt wordt. Het heeft heel veel toepassingsgebieden, maar wordt vooral veel voor consumentengoederen gebruikt. Het voordeel van dozen is dat ze licht zijn en gemakkelijk opgevouwen kunnen worden waardoor het leeg, weinig ruimte in beslag neemt. Dozen zijn uitermate geschikt voor vierkante producten zodat de inhoud van de doos maximaal gebruikt kan worden.

Afmetingen van dozen:

Dozen zijn te verkrijgen in een grote verscheidenheid aan afmetingen. Van kleine vierkante doezen tot grote langwerpige dozen. Het grote voordeel van karton, is dat het ook beschermend werkt en tegen een stootje kan.

Nadelen van dozen:

Het grote nadeel van dozen, is dat karton slecht tegen water kan. Zodra het dus regent, begeven dozen het vaak. Sterker nog, het wordt een bende en dit levert vooral problemen op wanneer de inhoud van de dozen, slecht tegen water kan. Dit is dan ook de reden waarom de goederen in dozen vaak nog extra verpakt zijn in plastic of piepschuim. Ook wordt er veel het zogenoemde bubbelplastic gebruikt vanwege het feit dat dit schokken en beuken goed opvangt. Dit wordt daarnaast veel bij elektronica gebruikt omdat plastic water afwerend werkt.

Verschillende dozen:

Er zijn heel veel verschillende soorten dozen. Zo zijn er Amerikaanse vouwdozen, palletdozen, dekseldozen, lange dozen, verhuisdozen, autolockdozen, kokers en ga zo maar door. De Amerikaanse vouwdoos is de meest voorkomende doos. Deze wordt veelal binnen de e-commerce gebruikt.  Kokerdozen worden vaak gebruikt voor posters en verhuisdozen voor het verhuizen en voor zware documenten.

Dozen op maat:

Dozen zijn daarnaast gemakkelijk op maat te produceren. Het kan ik grote aantallen, tegen lage kosten en in snelle tijden. Het transport gaat in grote aantallen en het is enorm gemakkelijk stapelbaar. Al bij al zijn dozen al jaren dé ideale verpakking voor allerlei producten. Dozen op maat kunnen gemakkelijk gemaakt worden door een dozenproducent.