Wanneer is hout duurzaam hout?

Duurzaam hout is hout dat komt uit bossen die duurzaam worden beheerd. Duurzaam beheerde bossen zijn bossen waar zowel ecologisch als sociaal rekening wordt gehouden met het klimaat en de bevolking. De bomen worden dus zo gekapt dat de leefomgeving van alle plant en diersoorten die er te vinden zijn niet wordt aangetast. Daarnaast wordt er rekening gehouden met de mensenrechten van de lokale bevolking. Hout gebruiken uit duurzaam beheerde bossen draagt bij aan het in stand houden van deze bossen. Wanneer je een hout gaat gebruiken voor een project of een klus, zorg er dan voor dat je altijd duurzaam hout gebruikt om ontbossing tegen te gaan.

CO2 vermindering door duurzaam hout
CO2 is een belangrijke oorzaak van de opwarming van de aarde. Dit is een giftig broeikasgas dat temperaturen doet stijgen en dat vol zit met schadelijke stoffen. Gelukkig slaan bomen CO2 op in het hout. Wanneer een boom door rotting of verbranding sterft, komt dit broeikasgas weer vrij. Dit moet dan door nieuwe bomen weer worden opgenomen. Door duurzaam hout te gebruiken kunnen we dus de CO2 uitstoot terug dringen. Veel houtimporteurs zijn inmiddels al overgestapt op alleen maar duurzaam hout.

Heb ik duurzaam hout?
Hout dat uit duurzaam beheerde bossen komt krijgt een certificering op de hout gedrukt. Hiermee wordt aangetoond dat het hout uit deze bossen komt. Het hout wordt streng gecontroleerd door verschillenden onafhankelijke instanties voordat het hout deze certificering krijgt. Ook mag het hout niet worden vermengd met hout dat uit andere bossen afkomstig is. Het is dus belangrijk om te letten op deze certificeringen wanneer je met duurzaam hout wil gaan bouwen. Mocht je niet zeker weten of het om duurzaam hout gaat of niet, kan je altijd de hulp vragen van een expert of bij een houtimporteur hout bestellen dat hierin is gespecialiseerd.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

60 − = 58