Wanneer is hout duurzaam hout?

In Nederland maken we steeds vaker gebruik van duurzaam hout. Dit is natuurlijk een zeer positieve ontwikkeling voor zowel het milieu als economie. Maar wat is precies duurzaam hout? Het woord duurzaam wordt tegenwoordig bij veel producten gebruikt en betekent niet altijd hetzelfde. Lees daarom snel dit artikel en kom er achter wat duurzaam hout precies inhoudt.

Het gebruik van hout is milieuvriendelijk
Bomen zijn een milieuvriendelijke grondstof. Ze verminderen echter de hoeveelheid CO2 in de lucht. Bij het kappen van bomen blijft de opgeslagen CO2 in het hout zitten. Verder heeft de houtkap en de productie van hout in vergelijking met andere materialen zoals beton, staal of kunststof minder energie nodig en heeft het een lagere CO2 uitstoot. Het gebruik van duurzaam hout heeft dus een zo min mogelijke belasting van het milieu vergeleken met andere materialen.
Duurzaam hout

Maar wat is dan duurzaam hout?
Duurzaam hout is hout dat afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Deze bossen worden op zo’n manier beheert dat wanneer er bomen gekapt moeten worden, er nieuwe voor worden terug geplant. Dit zorgt er voor dat de biodiversiteit in goede staat blijft en er geen negatieve ecologische gevolgen ontstaan. Verder wordt er met duurzaam hout ook rekening gehouden met het sociale aspect. Lokale bevolkingsgroepen worden ingezet om de bossen te beheren en het hout te kappen. Om aan te tonen dat duurzaam hout ook daadwerkelijk duurzaam hout is, bevat het hout bepaalde certificeringen. Om deze certificaten te bemachtigen moet het hout door een onafhankelijke organisatie beoordeeld worden.

Gebruik van duurzaam hout
Wanneer je voor een project of klus hout nodig hebt, is het dus belangrijk om duurzaam hout te gebruiken. Let daarom altijd goed op of het hout de benodigde certificaten bevat om er 100% zeker van te zijn. Duurzame tropische houtsoorten hebben allemaal verschillende eigenschappen. Onderzoek daarom altijd eerst goed welke type houtsoorten het meest geschikt is voor jouw project.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

51 + = 54