Heiwerkzaamheden

Waarvoor zijn heiwerkzaamheden eigenlijk nodig?

In Nederland zijn voor het bouwen van huizen vaak heiwerkzaamheden nodig. Wanneer deze werkzaamheden niet worden uitgevoerd, kan het huis of een ander bouwwerk binnen de kortste keren verzakken. Als dit het geval is, kan uw huis plotseling scheef gaan lopen. Dit herkent u aan een schilderij dat plotseling scheef hangt of aan het gevoel dat er een lichte helling in uw vloer zit. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat er goede heiwerkzaamheden worden uitgevoerd. In dit artikel leggen we u uit wat verzakken precies is en door wat voor soort heiwerken dit voorkomen kan worden.

Wat is verzakken precies en waardoor komt dit?

Verzakken is het wegzakken van de grond onder een huis. In Nederland komt dit veel voor. Dit komt door het vele water dat Nederland omringt, en waar een deel van Nederland ook uit is ontstaan. In deze regio’s, dus vooral het westen van het land, komt verzakking dus relatief het meest voor. Dit kan variëren van enkele millimeters tot zelfs 7 centimeter op enkele unieke plaatsen. Verzakken wordt voornamelijk veroorzaakt door droge grond. Wanneer een zomer erg droog is, daalt de grondwaterstand. Hierdoor kunnen de heipalen, die vaak van hout gemaakt zijn, gaan rotten. Dit komt doordat er te weinig water en teveel zuurstof bij de palen komt. Gelukkig zijn er genoeg heiwerkzaamheden die hier iets tegen kunnen doen.

Welke heiwerkzaamheden kunnen verzakkingen tegen gaan?

Allereerst wordt er voor het heien een ‘sondering’ uitgevoerd. Dit is het bepalen van het draagvermogen van de grond door een kegelvormige staaf in de grond te draaien. Op basis hiervan wordt bepaald welke heipaal moet worden gebruikt bij de heiwerkzaamheden. Ook bepalen we op deze manier de lengte van de paal. Vervolgens gaan we heien. Om ervoor te zorgen dat de grond niet verzakt, brengen we een drainagesysteem aan indien nodig. Dit houdt de grond nat, waardoor het rotten van de heipalen minder snel voorkomt. Zo staat uw fundering als een huis!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

45 − = 40