Ultieme test: Beste backlink analyzer …

9 Top backlink analyzers onder de loep genomen

Er zijn veel backlink analyzers op de markt, zowel gratis versies als betalende. Maar wat zijn ze nu eigenlijk waard ? Ik heb enkele voor u uitgetest aan de hand van een aantal vergelijkingen en SEO factoren.

De volgende SEO factoren werd in de test opgenomen :

 • Pagerank display : toont de pagerank van de linkpagina.
 • Unique IP : comprimeert backlinks van hetzelfde IP of meld dit.
 • Anchor text display : toont de gebruikte ankertekst.
 • Nofollow display : toont het type link.
 • All backlinks : procentueel aantal backlinks dat wordt weergegeven i.v.t. het werkelijk aantal. (*)
 • Total outbound links display : toont het totaal aantal uitgaande links op de linkpagina.

(*) = geschat aantal backlinks dat wordt getoond t.o.v. het effectieve aantal bestaande backlinks. Het percentage werd toegekend aan de hand van het aantal backlinks dat van mijn domein getoond werd. ( 50% = tool vind en analyseert maar de helft van het werkelijk aantal bestaande backlinks )

Backlink analyzer test

Backlink analyzer Unique IP Pagerank display Anchor text Nofollow display Backlinks all % Outbound links Tool type Price
Backlinks Master N N N N 10 N Stand alone Free
Yoast seo plugin N Y Y Y <1000 =100 N Firefox plugin Free
Link diagnosis Y Y Y Y 50 Y Firefox plugin Free
SEO elite Y Y Y Y 30 Y Stand alone $ 169
SEO quake N Y N N 20 N IE+FF plugin Free
Seobook analyzer Y bug??? Y Y 80 Y Stand alone Free
Spyglass SEO Y Y Y Y < 1000 =100 Y Stand alone $87
Weblink SEO Y Y Y N not tested Y Stand alone $90
Backlink watch N Y Y Y <1000 =100 Y online Free

 

Backlink analyzer beoordeling: de conclusies..

 1. Backlinks master : eentje om snel te vergeten, zeer traag, weinig factoren en een ondermaats aantal werkelijke backlinks.
 2. Yoast.com seo plugin for firefox : heeft voldoende factoren aan boord om een basis backlink analyse te doen. Als de site minder dan 1000 inkomende links heeft, is het aantal werkelijke backlinks nagenoeg 100%. Indien de site over ettelijke duizenden links beschikt, neemt de waarde af. Intensief gebruik kan leiden tot het (tijdelijke) blokkeren van de pagerank weergave.
 3. Linkdiagnosis.com : Biedt een goede basisanalyse aan, de pagerank sortering maakt het iets makkelijker om goede links te vinden. Het aantal getoonde links is aan de lage kant en de tool wil al eens haperen. Intensief gebruik kan ook tijdelijk de PR weergave blokkeren.
 4. Seo Elite : Tool met een grote lading analyse factoren aan boord (domain age,link value enz. ). Het getoonde backlink percentage is voor een professionele tool veel te laag en de prijs in verhouding met andere betalende tools te hoog. De tool bezit wel een heleboel keyword en onpage analyse factoren en heeft eveneens een ingebouwde linkbuilding campagne. Echter een analyse is maar zoveel waard als het percentage backlinks dat verwerkt wordt. Je kan een full version 7-days trial downloaden.
 5. Seoquake : Ik heb de plugin voor Internet Explorer getest. Deze backlink analyzer stelde zwaar teleur, bijna geen backlinks te zien en hij geeft weinig nuttige factoren weer.
 6. Seobook analyzer: Naar mijn mening een goede free analyzer, met een grote backlink dekking en verschillende seo factoren. Helaas werkte de pagerank display niet tijdens de test. Jammer, anders is het een van de betere gratis backlink analyzers.
 7. SEO spyglass : Deze tool is hoofdzakelijk een zuivere backlink analyzer. Het doet een analyse aan de hand van Yahoo site explorer, de resultaten zijn dus beperkt tot de eerste 1000 links, niet gecomprimeerd tot de feitelijke unieke domeinen. Hij is zeker handiger en overzichtelijker dan zijn gratis equivalenten. Jammer van de backlink beperking. Een aanrader om zelf even uit te proberen. Free trial version ( local search engines selection is niet mogelijk in de trial version ).
 8. Weblink seo : Er worden een grote hoeveelheid offpage en onpage factoren geanalyseerd. De tool beschikt eveneens over een onboard linkbuilding option. De trial version die ik gebruikte was echter beperkt tot 50 backlinks. Een schatting maken van het percentage gevonden backlinks was dus niet mogelijk. Het gebrek aan onderscheid tussen nofollow en defollow links maakt de analyse al heel wat minder waardevol. Toch nog leuk genoeg om de Free trial version te downloaden.
 9. Backlinkwatch: de enige online tool die een behoorlijk aantal SEO basisfactoren onderzoekt. Analyses kunnen wel ontzettend lang duren en worden regelmatig onvolledig weergegeven. De test voor mijn domein kwam terug met de helft van de ankerteksten en zonder PR.

Voor mensen met geduld en licht geoptimaliseerde concurrenten. De backlinkweergavebron hier is eveneens Yahoo site explorer ( max. 1000 ).

Eindbeoordeling backlink analyzers

Er zijn enkele gratis tools die een goede basis backlink analyse geven. Voor een professionele doorlichting van concurrenten, in high competitive keyword serp’s, zijn ze niet echt geschikt.

De professionele tools hebben aardig wat toepassingen aan boord om dit wel te doen. Vooral SEO Elite is zwaar bewapend. Jammer genoeg is hun achillespees het ontbreken van een volledige backlinkvergaring. En heden ten dage analyses maken zonder rekening te houden met nofollow of dofollow link types, zoals Weblink SEO, is een ernstige tekortkoming. Dé perfecte seo tool om in één klap je concurrent te kunnen overtreffen…BESTAAT (nog) NIET…

Een alternatief voor seo’ers met voldoende tijd is linkdomain:http://www.mijndomein.nl -site:http://www.mijndomein.nl in Yahoo search . Daar worden tot 1000 domain links getoond. Buiten enkele dubbele vermeldingen, was dit de enige tool die al mijn backlinks kon terug vinden, herleid tot +/- 1 per domein). In Firefox en met de Seo plugin for firefox kan je deze backlinks stap voor stap manueel analyseren. Anderzijds kan je een link op internet plaatsen.

Het heeft véél tijd gekost om dit artikel samen te stellen, vandaar dat dit het laatste voor deze week is. Mocht ik door de korte periode voor het samenstellen fouten gemaakt hebben, of hebben jullie gewoon andere ervaringen of meningen, meld het dan even.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 + 2 =