Seo tips: uitbreide uitleg do’s and donts

Iedereen tracht op zijn manier een site te optimaliseren. Ik hanteer daarbij een soort van seo ethiek. Niet zaligmakend maar een goede leidraad om op een duurzame manier te optimaliseren.

Website optimalisatie

Volg in grote lijnen de richtlijnen van Google voor webmasters. Alhoewel de andere zoekmachines niet echt een optimalisatie reglementering hebben ( lees afstraffingspolitiek ), kunnen we de grootste zoekmachine ter wereld ( helaas ) niet negeren.

Cloaking, keywordstuffing en verborgen teksten niet toepassen, zowiezo zijn in verhouding de risico’s veel groter dan de mogelijke voordelen van deze technieken.
De kansen op een goede ranking kunnen met andere wel toegestane technieken minstens zo goed verbeterd worden.

Link building
Vermijd linkfarms en andere louche sites i.v.m. linkbuilding. Ga ook nooit op adult,warez of spammy websites links plaatsen ook al is er een seo voordeel uit te halen. De meeste zakelijke websites hebben ook liever geen uitstaans met deze types van websites.
De volgende technieken zijn eveneens dubieus te noemen:
– Goed scoren op merknamen of eigennamen van concurrenten, goed scoren op high traffic keywords waar de site in kwestie geen uitstaands mee heeft.
– Afpersen van concurrerende sites door met spamreports te dreigen.
– Onderuithalen van concurrerende sites door ze door Google gevlagde paid links te bezorgen ( Google bowling ).
– Plaatsen van tijdelijke links om een periodiek betere rangschikking te bekomen. Natuurlijk kunnen er links wegvallen, simpelweg omdat niemand er de volledige controle over heeft.
– Gebruik van paid links..dit houdt altijd een risico in..alhoewel het duidelijk is dat sommige directories zoals business.com en de Yahoo directory dit openlijk mogen doen. Ik zou zeggen dat dit een persoonlijke keuze is.
– Promoten van informatief waardeloze pagina’s …er is al genoeg online rommel.
– Promoten van typografical error based websites. Dit is een vorm van misleiding.
– Top X posities garanderen voor alle trefwoorden of afschuwelijk hoge bedragen vragen voor exact match met domeinnaam posities.
– Afschuwelijk hoge bedragen vragen voor top posities voor niet-populaire keywords ( bedrijfsnaam – exact domeinnaam match )

Als er nog aanvullingen / opmerkingen zijn, plaats ze dan maar in de reacties.
Eén van de linkbait technieken is : geef wat gratis weg..

Vandaag is het een lijst van high PR forums waar je een dofollow linkje kwijt kan..eventueel via je signature.

Via de blogpost van Matt cutts ben ik toevallig op forums.xkcd. com ( PR7 ) terechtgekomen. Ik heb wel nog niet kunnen controleren of de signature een dofollow is.

Nog enkele forums met high pagerank en linkbuilding opportuniteiten :
•Adobe support forums ( PR9 )
•Forums.microsoft.com ( PR6 )
•Forums.mysql.com ( PR7 )
•Forums.amd.com ( PR5 )
•Forums.cnet.com ( PR7 )
•Forum.joomla.ord ( PR8 )
•Forum.mambo.org ( PR6 )
•Simplemachines.org/community ( PR6 )
•Forums.Winamp.com ( PR7 )
•Forums.digitalpoint.com ( PR6 )

Nadelen : Sommige van deze forums hebben de toegang voor zoekmachines gedeeltelijk afgeschermd , waardoor er geen of weinig linkjuice is. Ook zou men, voor goed te zijn, al wat kennis over de onderwerpen moeten hebben om niet al te spammy over te komen.

Voordelen : In signatures kan je meestal verscheidene links kwijt met ankerteksten naar voorkeur. Het worden dan links van authority websites met een degelijke seo value.

Voor diegenen die het niet direct zien zitten om op hoogtechnologische forums te gaan rondhangen, vindt je hier nog een lijst van meer algemene dofollow forums.

Er zijn zeker en vast nederlandstalige forums zijn met een dofollow backlink opportuniteit, maar dat is voor een volgende keer.. Meestal hebben ze ook zelden een PR >4.

 

Naar aanleiding van een topic waar een betaalde PR5 tekstlink werd aangeboden voor de periode van één maand ten behoeve van link building, ben ik eens wat dieper ingegaan op het effect van tijdelijke links..
Tijdelijke links – welk SEO effect ?
Wanneer je bijvoorbeeld een link wil kopen voor een periode van één maand, hou dan rekening met het volgende..

Indien de linkpagina een indexatieratio heeft die groter is dan 4 weken wordt uw link mischien nooit ontdekt en dus nooit meegerekend.

Hou er rekening mee dat de eventuele serp winst die u maakt, volledig verdwijnt op het moment dat de tijdelijke link ook verdwenen is. Nadat de linkperiode afgelopen is, wordt het effect van dit soort linkbuilding operaties dus herleid tot “0″. ( Dit is zeker waar wat betreft de pagerank, wat betreft serp’s posities kan deze reset vertraagd werken, afhankelijk van bepaalde factoren. )

Temporary Link Devaluation
De Temporary Link Devalution theorie of ook wel eens de TLD filter genoemd.
Deze theorie zegt dat de volledig waarde van een link pas bereikt wordt, als de link zelf een zekere leeftijd heeft bereikt. Deze ( waardevolle ) leeftijd variëerd volgens bepaalde bronnen van 3 maand tot één jaar.

Mijn mening : dit klopt…waarom?

Uit persoonlijke ervaring heb ik ondervonden dat sommige SERP posities, ongeveer 3 maanden nadat de backlinks waren geindexeerd door Google, een belangrijke boost kregen. Hetzelfde geldt voor pagina’s die een nog betere positie kregen nadat de belangrijkste backlinks één jaar oud waren.

Wat is de nominale waarde van een nieuwe link ?,
een link van 3 maanden ?, een link van één jaar ? ..dat exact bepalen kan ik ook niet. Sommige bronnen geven aan dat dit de belangrijkste oorzaak voor het sandbox effect is. Anderen beweren dat de maximale linkwaarde een tijdsgebonden rechtlijnige curve is, lopende van 0 tot 1 jaar en gaande van 0% value tot 100% value.

In ieder geval mag het duidelijk zijn dat backlinks met een tijdelijk karakter op langere termijn weinig of geen resultaat geven..en daarom niet veel financiële waarde hebben. Bij algemene linkbuilding technieken kunnen backlinks met een permanent karakter ook zelden gegarandeerd worden, maar er is toch een wezenlijk verschil tussen links die enkele weken online zijn of links die enkele jaren oud worden.

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

83 − 81 =