Seo is boerenverstand geen wetenschap..

De pagerank quest

Laat me eerst beginnen met te zeggen dat de laatste pagerank update me heeft teleurgesteld. Ik had echt verwacht dat dit blog een meerwaarde ging krijgen. Niet dus, mischien is het voor een volgende keer, echter bijkomende pagerank link building, daar heb ik even geen tijd noch zin meer voor.

De formule voor pagerank is waarschijnlijk de enige google formule die publiekelijk is, en in grote lijnen lijkt ze betrouwbaar te zijn. Maar niet altijd is ze logisch, zo kreeg mijn zakenlinksblog vorige keer een pr van 5 ( nu gecorrigeerd naar 4 ) met een handvol links, wat mij destijds ook al vreemd leek. Het heeft natuurlijk voor een deel ook te maken met uitgaande links en interne linkbuilding.

Het is nog steeds een waardemeter ,zeker voor seo related blogs, in die zin ben ik redelijk ontgoocheld in mijn status quo. Voor mijn serp rankings hoeft het niet, die zijn beter dan ooit. Maar het geeft aan dat pagerank building & sculpting een ingewikkelde en tijdrovende procedure is, zonder veel garantie op succes.

SEO en garanties

Verleden week nam iemand contact op i.v.m. een seo opdracht. Daarbij werd er geinformeerd naar serp rankings garanties. Er zijn veel dingen waarvoor ik borg durf te staan, maar bepaalde posities in Google rankings behalen is er geen van. Ik ken trouwens geen ernstige seoexpert die dit wel doet.

De reden daarvoor is simpel,er zijn teveel verschillende en onbekende factoren die de posities bepalen. Zo zijn er geen 2 sleutelwoordrankings die qua competiviteit en moeilijkheidgraad identiek zijn. Soms is het relatief eenvoudig van goede posities te behalen, soms is het ronduit onmogelijk van bijvoorbeeld een nieuw domein een toppositie te bezorgen. Veel personen op zoek naar seo hulp of advies begrijpen dit moeilijk.

Er zijn meer personen die menen dat scoren een kwestie is van een goede techniek en kennis. Het is echter niet zo eenvoudig, omdat de meeste seo kennis proefondervindelijk opgedaan is en geen geschoolde basis heeft, blijft het een groot stuk gezond boerenverstand.

Neem daarbij het feit dat google om de haverklap al die opgedane kennis ondermijnd door de algoritmes aan te passen, en je weet dat je van oprechte google experts niet meer garanties kunt krijgen dan van een beleggingsadviseur.

Hebben Google experts dan nog nut ?

Ze kunnen nog veel betekenen, gelukkig hebben de meeste voldoende expertise om de vindbaarheid van webpagina’s enorm te verhogen. Het lukt mezelf tot nu toe ook nog van positieve resultaten te realiseren, maar hoop op geen staalharde garanties. Bovendien zijn de Google rankings zelf onvoorspelbaar, zo mochten 2 grote online reiswebsites onlangs afscheid nemen van een top 10 positie zonder aanwijsbare redenen. De omzet en de trafiek daalden dramatisch.

Zelf ben ik met “Edwin” ruim een week om onverklaarbare redenen uit de top 10 geweest, er zijn dus redenen genoeg om top posities in Google als een mogelijk lucratieve maar tegelijkertijd ook als risicovolle belegging te beschouwen. In tegenstelling tot de wetenschap zijn Google experts die zonder een voorafgaande inschatting, u bepaalde rankings kunnen garanderen, geen specialisten met een grenzeloos zelfvertrouwen, maar eerder praatjesmakers die het vooral op de verloning gemunt hebben. Be carefull outhere…

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+ 39 = 49