Linkbaiting: de meest succesvolle technieken…

Wat de meest succesvolle linkbait campagnes gemeen hebben, is dat er een heel deel werk aan vooraf gaat. Eenvoudig en simpel zijn niet echt dé kenmerken van een succesvolle linkbaiting campagne. Het verschil met link building is dat bij link bait de links naar je site spontaan worden geplaatst.

  1. Biedt een mooie wordpress template aan

Dit vraagt de nodige designskills en kennis van de structuur van wordpress themes. Er zijn reeds honderden designers die met succes, bijvoorbeeld via wordpress.com, een free theme aanboden. De link bait techniek zit hier letterlijk in de staart ( footer ). Daar bevindt zich altijd een link naar de ontwerper van het thema. Als je wordpress theme nu door honderden of zelfs duizenden bloggers wordt gedownload en geinstalleerd, heb je een grote kans om een heleboel inkomende oneway links te bekomen van quality websites. Weblogs zijn een sociaal gebeuren en hebben daardoor een grotere kans op een hoge pagerank.

  1. Maak een free online tool

Alweer niet zo simpel. Een grondige programmeerkennis is op zijn minst vereist. Bovendien moet je een tool ontwikkelen die voldoet aan bepaalde verwachtingen en een marktbehoefte. Er zijn echter genoeg online successtories die bewijzen dat deze vorm van linkbaiting werkt. Seobook.com kreeg op enkele dagen tijd duizenden links naar hun online seo tool. Yoast.com heeft ook al wat internationale link bait mogen ontvangen voor zijn seo tool en ultieme wordpress seo handleiding ( nu dus nog 2 meer… ).

  1. Schrijf een boeiend naslagartikel

Ben je niet in het bezit van enig designtalent en ben je ook niet echt een softwaredeveloper, dan kan je nog altijd een authority artikel publiceren. Dit kan een leerzame uiteenzetting zijn over een onderwerp of een verzameling resources over een bepaald onderwerp.

Dit is een linkbait techniek die voor veel personen haalbaarder is. Om dit succesvol te maken, zijn er wel enkele voorwaarden. Het artikel moet 1) een waardevolle en uitgewerkte inhoud hebben ( 1 goede tip is niet voldoende ), 2) de website ( blog ) moet reeds enige bekendheid genieten ( autoriteit ), 3) het artikel moet personen of instanties aanspreken die de mogelijkheid hebben om een quality backlink te plaatsen ( links uit bv. nofollow forums hebben geen linkjuice waarde ).

  1. Ontwikkel een uniek concept

In het verleden zijn er enkele personen geweest die een zodanig uniek concept hadden, dat ze vanzelf een massa linkbait verwierven. Milliondollarhomepage is één van de meest bekende successtories in linkbaiting. Het is momenteel zeer moeilijk geworden, om naast het huidige immense aanbod op het internet, een uniek succesvol concept uit te werken. Soms wil het nog eens lukken met een origineel of grappig filmpje ( fly-a-balloon ).

  1. Wordt bekend in de klassieke media

Deelnemen aan een populair tv programma, of om welke reden dan ook in het nieuws komen via de klassieke media, kan je site een enorme hoeveelheid links bezorgen. Deze linkbait techniek is jammer genoeg alweer niet voor iedereen weggelegd. De website van Restaurant Exquisa, een deelnemer aan het populaire Belgische VTM programma Mijn restaurant, kreeg op enkele maanden tijd spontaan 2000 inkomende links.

De voorwaarde is wel dat de nieuwswaarde niet van heel korte duur is, anders is de kans op succes aanzienlijk kleiner.

  1. Plaats een nieuws-scoop of een controversieël artikel

Als eerste een heet van de naald nieuwsartikel plaatsen kan je bronverwijzende links opleveren, een controversieël standpunt innemen kan ook zorgen voor backlinks. Deze vormen van link bait kan je eens uitproberen, de mate van succes hangt echter van ( te ) veel factoren af en wil al eens teleurstellende resultaten geven.

  1. Gratis-Free-Top-Win Linkbaiting

Geef iets ( waardevols ) gratis weg, plaats een top 10-100 lijstje of maak een online win-prijzen quiz. Mijn gratis / free artikels, liefst met duizelingwekkende cijfers ( gratis, + 1000 … ) in de titels, doen het goed.

Stel een top websites lijstje samen dat appelleert aan de ijdelheid van andere webmasters. De Marcom top-100 op Marketingfacts.nl is goed voor minimum 200 quality backlinks en artikels. Met name de blogs in de top 100 en de 100 volgende runner-ups verwijzen graag naar hun behaalde posities.

Conclusie: Linkbaiting kan een site lanceren naar de top van zijn segment. Het nadeel van deze linkbuilding techniek is dat er veel kostbare tijd in kruipt en dat zelfs dan succes niet altijd gegarandeerd is.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− 2 = 1