Link building kan een aardige duit kosten…

Zeker als je in op .com terrein op zoek gaat naar relevante linkpartners loop je ze ongetwijfeld tegen het lijf. De zogenaamde paid links.

Ondanks het feit dat Google sites offering paid links de totale oorlog heeft verklaart,kom je nog hopen uitstekend gepositioneerde directories en linkpages tegen die zonder schroom een massa geld vorderen voor een link submission. De meesten hebben wel wat aan pagerank moeten inbinden de laatste jaren, maar hun rankings zijn nog meer dan goed.

De prijzen voor een linkplaatsing variëren van enkele dollars tot $399 per jaar voor een reviewed submission ( met uitschieters tot $695 / jaar ). Je bent dan al snel jaarlijks een paar duizend dollar kwijt aan reviewed links. In het beste geval wordt er minstens een reciprocal ( wederkerige ) link gevraagd, wat bij link building voor full flash sites of zakelijke websites niet zo evident is. Je bent dan min of meer verplicht om a-b-c linking toe te passen. Wat meestal geweigerd wordt door de meeste linkpartners ( ondanks enkele voordelen ).

De meeste sites die openstaan voor een linkuitwisseling vragen dan natuurlijk eerst een teruglink alvorens ze jouw submission reviewen, een aardige manier om aan one-way-links te geraken, gewoon omdat veel submission requests nooit gevalideerd worden.

Eén aanmelding bij een interressante linkpartner die noch een reciprocal link noch een submission fee vroeg, levert soms een mail op met een redirect naar een pagina voor betalingsmodaliteiten, een verdoken paid links page dus met andere woorden.

Misschien moeten we zelf maar een een paid links directory opstarten, een 1000-tal submissions op termijn is dan goed voor een jaarlijks inkomen van $400.000 per jaar. Om over na te denken…

In het .com domein is de mentaliteit, naar mijn ervaring, wat betreft link building duidelijk commerciëler. Spontane links zijn moeilijker te verkrijgen en vereisen heel wat zoekwerk. Veel directories maken ook gebruik van de standaard PHP linkdirectory software, waar je een keuze hebt tussen 3 soorten linkaanmeldingen , 2 betalende en één reciprocal.

Zielig is om te zien dat de meeste Nederlandstalige PHP linkdirectories niet eens de moeite doen om bij de betalingsmodaliteiten het “$” teken te wijzigen in een “€” teken. Teveel jonkies willen blijkbaar nog snel en moeiteloos online rijk worden.

Het is niet zo vreemd dat de meeste sites waar je een link kan plaatsen, er iets voor in de plaats willen. Soms loont het de moeite om aan linkuitwisseling te doen. Het is echter het opsporen van goede en relevante linkposities die het hele SEO proces zo arbeidsintensief maken. Ondanks het feit dat voor de meeste sleutelwoorden in de lage landen geen massa links nodig zijn om goede posities te behalen, kruipt er snel wat tijd in. De meer competitieve sleutelwoorden vergen nog meer goede resources en geduld.

De nodige tijd en inzichten in de algemene werking van Google zijn essentiëel. Geduld is een vereiste, zeker als je top1-3 posities nastreeft moet men er rekening mee houden dat Google nieuwe sites benadeelt en de beste posities meestal pas bereikt worden als zowel het domein als de inkomende links minstens één jaar oud zijn. Verwacht ook niet dat iedere potentiële linkpagina staat te springen om een link naar jouw ( commerciële ) site te plaatsen, zonder reciprocal links is de bounce rate soms méér dan 75%.

Omdat de meeste professionele ( wat heet professioneel..) SEO’ers tarieven hanteren van €50-€150 per uur, is SEO niet echt goedkoop. Daartegenover staat dat het betalende alternatief, Google Adwords, ook niet meer goedkoop te noemen is. PPC’s ( betaling per click ) van €0,50-€1 voor de betere posities zijn niet meer zo uitzonderlijk.

Men kan natuurlijk zelf de nodige tips en technieken verzamelen. Mits een basiskennis van de opbouw van websites ( codering ) en optimalisatie kan je zelf al het één en het ander realiseren. aan u de keuze..

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 + 2 =