Klanttevredenheid meten en verhogen

Elk bedrijf zou ernaar moeten streven om de klanttevredenheid zo hoog mogelijk krijgen. Wanneer je als bedrijf geen klachten ontvangt ben je snel geneigd te denken dat elke klant uitermate tevreden is. Dit hoeft echt niet altijd zo te zijn. Hebben de klanten een goede manier om feedback te geven? Hoe kun je klanttevredenheid meten echt meten onder klanten?

Tips klanttevredenheid meten

Er zijn een aantal dingen die je als bedrijf relatief eenvoudig kunt doorvoeren om de klanttevredenheid te meten. Gebruik bijvoorbeeld vragenlijsten om de mening van klanten te vragen. De respons wordt aanzienlijk hoger wanneer je klanten de mogelijkheid geeft om vragenlijsten online in te vullen. Daarnaast is het belonen van klantfeedback ook een goed middel om zoveel mogelijk meningen van klanten te verzamelen. Uiteindelijk is het zaak om alle verzamelde gegevens te analyseren en verbeteringen door te voeren in bepaalde bedrijfsprocessen.

Wat ook erg belangrijk is, is het samenstellen van goede vragenlijsten. Bedenk van tevoren goed wat je precies wilt meten. Zorg ervoor dat vragen duidelijk en niet multi-interpretabel zijn. Test al je vragenlijsten eerst uit in de praktijk. Het is natuurlijk erg zonde wanneer je verkeerde data verzameld of deze verkeerd wordt geïnterpreteerd.

Feedback retail meten

De retail sector is erg interessant wanneer het gaat om klanttevredenheid meten. Feedback retail verzamelen kan echter eenvoudig online worden gefaciliteerd. Klanten kunnen via een link een vragenlijst invullen om hun mening over een winkel te geven.

Tegenwoordig wordt in de retail branche ook vaak gebruikt gemaakt van QR-codes. Klanten kunnen deze QR-codes scannen met hun telefoon. Vervolgens worden zij gelijk doorgestuurd naar een (gepersonaliseerde) vragenlijst. Het voordeel van het gebruiken van QR-codes is dat je bepaalde codes kunt koppelen aan plaatsen. Zo kun je eenvoudig onderscheid maken tussen feedback op bepaalde producten of locaties. Daarnaast is het makkelijk om vragenlijsten aan te passen zonder dat daarvoor een andere QR-code nodig is.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

67 − = 65