Hoe wordt een uitleganimatie gemaakt?

Een uitleganimatie is een korte video waarin een verhaal wordt verteld. Meestal is deze video gemaakt om een verhaal te verduidelijken. Wil je bijvoorbeeld een product aan de man brengen, maar is het lastig om de functie van het product gemakkelijk uit te leggen aan de consument? Dan zijn uitleganimaties de ideale oplossing. Door middel van illustraties, geluid, tekst en een duidelijke verhaallijn in de vorm van een video ontstaat er een duidelijk beeld voor uw product. Benieuwd hoe uitleganimaties gemaakt worden? Lees het hieronder.

Het concept

Het maken van een goede uitleganimatie begint bij een concept, zoals veel projecten. Vanuit het concept kan er namelijk gemakkelijk een script gemaakt worden. Bedrijven die uitleganimaties maken overleggen tijdens het creëren van het concept goed met de desbetreffende persoon die een uitleganimatie nodig heeft. In dit stadium wordt namelijk de stijl van de video bepaald. Tijdens het creëren van een concept komen er verschillende vragen aanbod, zoals: welke boodschap moet er verduidelijkt worden? Wordt het een informatieve video, of juist een humoristisch video?

Een storyboard

Wanneer er een duidelijk concept gevormd is wordt er een storyboard gemaakt. Een storyboard is een verzameling getekende beelden die samen een script vormen. Dit board is bedoelt om een duidelijk beeld te geven van hoe de verschillende scenes in de video er uit komen te zien. Hiernaast wordt er bepaald welke muziek en/of stemmen er het beste bij de video passen.

Tekenen

Is de opdrachtgever het eens met het storyboard? Dan kan het tekenen van de animatie beginnen. De personages krijgen in dit stadium vorm. Vaak worden deze illustraties eerst uitgetekend op papier en vervolgens in Adobe Illustrator.

De productie

Na bovenstaande stappen kan de productie beginnen. De video wordt in dit stadium gemaakt. Er zijn verschillende bedrijven die uitleganimaties maken.

Verspreiding

Bent u helemaal tevreden met de videoanimatie die het desbetreffende bedrijf heeft gecreëerd? Dan kan het verspreiden beginnen. Hierbij kan gedacht worden aan kanalen als Vimeo.