Onderwater lassen

Hoe werkt onderwater lassen nou eigenlijk?

De normale varianten van lassen kennen veel mensen wel. Lassen is werk dat veel wordt gedaan in de industriële sector. Het is voor veel jongens en meisjes een beroep waar ze zichzelf wel in zien werken: een stoere laskap op, producten mooi afwerken en direct resultaat zien van je werk. Er zijn echter maar weinig kinderen die dromen van het beroep onderwaterlasser. Een enkeling vindt het te spannend of houdt simpelweg niet van water, maar de meeste kinderen dromen hier niet van omdat ze er simpelweg nog nooit van hebben gehoord. In dit artikel leggen we je uit wat onderwater lassen precies is.

Het proces

Natuurlijk is onderwater lassen een bijzonder proces. Bij normaal lassen komt natuurlijk veel hitte kijken. Dit is onderwater misschien een lastig verhaal. Bij het onderwater lassen wordt gebruik gemaakt van lassen met een beklede elektrode. Deze elektrode is waterbestendig en heeft dus geen last van de omgeving. Hierdoor kan het oppervlak dat moet worden versmolten goed verhit worden. Naast het gebruik van deze lastechniek, moet de lasser letten op de snelle afkoeling van het materiaal en de druk die er onderwater heerst. Dit zijn factoren die invloed hebben op de laskwaliteit, wat natuurlijk erg belangrijk is. Wanneer de kwaliteit namelijk niet goed is, kan het zijn dat het gelaste product niet voldoet aan de veiligheidseisen.

Kan iedereen zomaar onderwater lassen?

Onderwater lassen is helaas niet voor iedereen weggelegd. Allereerst moet iemand verschillende lasdiploma’s en daarnaast duikdiploma’s halen. Daarna moet diegene nog werk zien te vinden. De banen voor dit beroep liggen niet zomaar voor het oprapen, omdat het specialistische werkzaamheden zijn. Daarom wordt de functie vaak gecombineerd met andere werkzaamheden. Desondanks is het de moeite waard om de stap te maken, omdat de beloningen erg hoog zijn. Dit komt mede door de verschillen in druk, die ook een uitwerking hebben op het lichaam van de lasser.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

98 − 95 =