Hoe weet een slagboom wanneer ie omhoog moet?

Ik hoef natuurlijk niet uit te leggen wat een slagboom is, want die herken je wel wanneer je er een ziet. Ze zijn breed inzetbaar, maar dienen eigenlijk altijd als een tijdelijke blokkade die eenvoudig geopend (omhoog) kan worden. Je ziet ze bijvoorbeeld bij een spoorwegovergang. Om gevaarlijke situaties te voorkomen wordt men geblokkeerd om door te rijden. Zodra de trein voorbij is dan kan de slagboom weer geopend worden en kan het verkeer weer doorrijden. Een ander gebruik van slagbomen zien we bij bedrijfsterreinen en parkeergarages en dergelijke. Ten eerste wil je daar niet van alle kanten kunnen inrijden, maar moet er een centrale in- en uitgang zijn. Daarnaast wil je dit ook kunnen controleren. Onbevoegden hoeven je bedrijfsterrein niet op te kunnen, en wanneer een parkeergarage vol is wil je niet nog meer auto’s binnenlaten.

Moet slagbomen altijd menselijk toezicht hebben?

Als je goed kijkt weet je het antwoord al; Nee. Kijk maar eens naar een spoorwegovergang, de slagbomen daar doen hun werk volledig automatisch en er komt niemand aan te pas. Wanneer er een trein aankomt worden er al tijdig signalen doorgestuurd naar de besturing van een slagboom. Deze PLC besturing krijgt dit signaal binnen en weet zo dat de slagboom omhoog moet. Wanneer de trein voorbij is, komt er weer een signaal binnen en wordt het duidelijk dat de slagboom weer omlaag kan. Nu is dit een heel simpel voorbeeld, maar in de realiteit wordt hier nog veel meer aan gekoppeld. Denk aan alle stoplichten voor het nabije verkeer. Alles is haarfijn op elkaar aangesloten, maar dat moet ook wel voor de veiligheid.

PLC besturing in slagbomen

De besturing in slagbomen is erg belangrijk, vooral in een parkeergarage. Niets is zo vervelend om een parkeergarage binnen te rijden die vol is, dan ontstaat er chaos. De besturing moet dus bijhouden hoe veel auto’s dat er naar binnen komen, daarnaast ook nog de slagbomen openen en sluiten bij iedere auto en tickets printen. Natuurlijk is dit allemaal geprogrammeerd en verloopt dit soepeltjes. Er komt dus meer kijken bij een slagboom dan dat het lijkt, maar omdat het allemaal zo natuurlijk loopt nemen we slagbomen als vanzelfsprekend.