Hoe vind ik een stage?

Je zit in het eerste, tweede, derde of vierde jaar van je studie en bent op zoek naar een stage. Lees hieronder de juiste aanpakmanier in een notendop.

 

Interesse

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om te achterhalen waar je interesses liggen. Studeer je bijvoorbeeld Commerciƫle Economie aan Fontys Hogescholen dan heb je een vrij brede studie waar je veel kanten mee uit kunt en waar je dus ook veel verschillende stagerichtingen mee kunt kiezen. Voordat je aan de zoektocht begint is het gemakkelijk om al een gedeelte af te bakenen. Welke vakken vind je bijvoorbeeld het meest interessant? Van welke vakken wil je praktijkervaring opdoen? En aan welke vakken heb je een hekel?

 

Bedrijven benaderen

Wanneer je weet waar je interesses liggen wordt het tijd om bedrijven te zoeken en deze te benaderen. Doe je een technische studie? Dan zijn er online bijvoorbeeld veel technische vacatures te vinden. Wanneer je een leuke vacature hebt gevonden kun je het bedrijf benaderen via een telefoontje of via het schrijven van een brief. Zorg dat de brief een zakelijke layout en schrijfstijl heeft (zonder spelfouten!). Hiernaast kun je bedrijven ook benaderen via connecties die je al hebt. Wellicht word je op deze manier sneller uitgenodigd op een sollicitatiegesprek. Tip: zorg dat je meerde opties hebt.

Sollicitatiegesprek

Ben je uitgenodigd op sollicitatiegesprek? Super! Zorg dat je net gekleed naar het gesprek toe gaat en neem altijd je cv mee. Hiernaast is het handig om een aantal algemene vragen voor te bereiden. Hierbij kun je denken aan vragen als: wat zijn sterke kanten? Wat zijn mijn zwakke kanten? Waarom wil ik stage lopen bij dit bedrijf? Welke werkzaamheden wil ik uit gaan voeren (en is daar de mogelijkheid toe)? etc.

 

Dit was het proces in een notendop. Succes met het vinden van een gepast stageadres.