Het geweldige proces van poedercoaten

Poedercoaten bestaat ​​al bijna 50 jaar en wordt in de industrie gebruikt om harde, slijtvaste professionele afwerkingen te geven. Het wordt ook veel gebruikt in de motorwereld, kijk maar naar je frame. Het principe is eenvoudig: na het voorbereiden en ontvetten van de componenten wordt er een negatieve verbinding aan gehecht en wordt het poeder positief geladen, waardoor het poeder wordt aangetrokken door het object, zoals stof op het tv-scherm. Een van de belangrijkste voordelen van dit proces is dat de coating de gewenste dikte bereikt, waarna deze een isolerende werking heeft en verdere ophoping voorkomt. Heel eenvoudig, bijna geen ervaring vereist. 

Het uitharden na het poedercoaten

Nadat het object is gecoat, moet het worden “uitgehard” of gedroogd. Dit kan het beste in een elektrische oven. De meeste coatings zijn volledig uitgehard in ongeveer 10 minuten bij 180 graden. In een gemiddelde oven zou het proces dan zo’n 20 minuten duren. Daarna is het de bedoeling dat u het object in de open lucht laat afkoelen.

Wat heeft u nodig voor het poedercoating proces?

Je kunt ook zelf poedercoaten. Er zijn hobby pakken op de markt. De complete uitrusting bevat onder andere een spuitpistool, voetschakelaar, vochtafscheider, poedercontainer, elektrostatische voet en twee reserve sproeiers. Wij geloven dat een halve kilo zwart buskruit een goede basis is om mee te beginnen. De prijs van dit pakket is ongeveer 250 euro. De compressor eisen zijn niet hoog. Een druk van 17 psi of iets meer dan 1 bar is voldoende om een ​​massa positief geladen poeder naar het onderdeel te blazen, en een 25 liter blik is voldoende. Met andere woorden, de typische huis en tuin compressoren in bouwmarkten zijn goed genoeg. De oven is natuurlijk een heel ander verhaal. Nu kun je de oude oven in de keuken gebruiken, die perfect is voor kleine onderdelen, maar niet meer kan worden gebruikt om je dagelijkse maaltijden te bereiden. De deeltjes die vrijkomen tijdens het uithardingsproces zijn niet bepaald gezond. Poedercoaten is dus vrij makkelijk zelf te doen met kleine onderdelen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 − 8 =