De laatste levensfase van een dierbare

Wanneer een dierbare in zijn laatste fase van het leven staat heb je eigenlijk al genoeg zorgen aan je hoofd. Helaas is er tijdens deze fase nog veel te regelen. Wat zijn bijvoorbeeld de laatste wensen qua verzorging, verblijfplaats en uiteindelijk de uitvaart? Natuurlijk wil je in dit geval uw dierbare zo veel mogelijk ontlasten en zorgen dat ze zo comfortabel mogelijk zijn. Hoe kun je dit het beste aanpakken?

Laatste wensen uit laten komen

Misschien willen ze graag nog eens hun favoriete voetvaller ontmoeten of een opnamen van een televisieprogramma meemaken? Als een familielid terminaal ziek is, is het vaak nog mogelijk om een laatste wens uit te laten komen. Er zijn veel verschillende stichtingen die zich inzetten om een laatste wens van ernstig zieke mensen uit te laten komen. Natuurlijk moet er rekening gehouden worden met wat er mogelijk is voor de persoon in kwestie. Maar het is erg mooi om mensen in deze fase van hun leven nog even helemaal te zien stralen.

Terminale of palliatieve zorg

Wanneer een familielid terminaal ziek is wil je hem of haar natuurlijk zo goed mogelijk kunnen verzorgen. Met terminale of palliatieve zorg aan huis kun je iemand zo lang mogelijk comfortabel door laten leven. Terminale zorg vindt plaats wanneer iemand nog maar 3 maanden of minder te leven heeft. Hierbij wordt er alles aan gedaan om pijn zo veel mogelijk te verminderen en wordt er ook steun geboden wanneer er sprake is van angst en/of depressiviteit. Palliatieve zorg kan veel langer duren dan 3 maanden duren. Hierbij wordt er ook geprobeerd om de patiënt zo comfortabel mogelijk te maken en gaat de verzorging geheel naar wens van de persoon in kwestie. Praat met verschillende zorginstellingen in je omgeving om erachter te komen wat er allemaal mogelijk is tijdens deze levensfase op het gebied van zorg.

De uitvaart

Als iemand terminaal ziek is, is het vaak nog mogelijk om samen de wensen voor de uitvaart door te nemen. Het is tegenwoordig mogelijk om veel aspecten van een uitvaart zelf te regelen. Het is geen fijn onderwerp om over na te denken of te moeten plannen, maar het is wel een fijne gedachte om zelf te weten hoe je afscheid van je dierbare kunt nemen. Je kunt kiezen om te worden begraven of te worden gecremeerd, in welke auto er naar de begraafplaats gereden wordt, welke muziek er wordt gedraaid, waar je komt te rusten, welke rouwkaart er gestuurd wordt, welke hapjes er worden gereserveerd en nog veel meer.  Wanneer je liever niet zelf alles regelt zijn de wensen door te geven aan de uitvaartondernemer, zodat ze de zorgen grotendeels uit handen kunnen nemen. Op deze manier zorg je ervoor dat je zelf nog zoveel mogelijk tijd met je dierbare kunt doorbrengen. Dat is uiteindelijk toch waar het allemaal om draait.